Biohajoavat ekoilmapallot

by Asiakaspalvelu Teemajuhlat

BIOHAJOAVAT EKOILMAPALLOT

Biohajoavien luonnonkumista valmistettujen ilmapallojen käyttäminen juhlissa on yleistynyt viime vuosina, mutta miten ne eroavat normaaleista ilmapalloista ja miten ne valmistetaan? 

"Ilmapalloteollisuus tarvitsee maailmanlaajuisesti lateksia 16 miljoonasta kumipuusta, jotka sitovat yleensä yli 363 miljoonaa kiloa hiilidioksidikaasua vuosittain maapallon ilmakehästä."

Ekoilmapallot ovat valmistettu luonnonkumilateksista, joka on uusiutuvaa materiaalia jota valutetaan luonnollisin keinoin koputtelemalla kumipuuta. Kumipuiden jalostaminen auttaa myös ylläpitämään maailmanlaajuista hiilitasapainoa ilmakehässä.

Ekoilmapallot maatuvat yhtä nopeasti kuin tammenlehdet. Ilmapallojen tulee olla kierrätetty oikein ja altistuneita hapelle sekä auringonvalolle maatuakseen. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että n. 90% ekoilmapalloista maatuu oikeissa olosuhteissa alle 2 vuodessa. 

Ilmapalloteollisuus tarvitsee maailmanlaajuisesti lateksia 16 miljoonasta kumipuusta, jotka sitovat yleensä yli 363 miljoonaa kiloa* hiilidioksidikaasua vuosittain maapallon ilmakehästä.

*Lähde: Lombard

Miten ekoilmapallot valmistetaan? 

Kumipuut ovat alunperin kotoisin Amazonin sademetsistä. Nykyään niitä jalostetaan myös Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Vaikka ilmapallojen valmistukseen jalostetut puut kasvavat plantaaseilla sademetsien sijaan, ne ovat tärkeä osa ekosysteemiä, sillä puiden luonnollinen biologia auttaa ylläpitämään ilmakehämme puhtaana. Tämä edistää teollisuusmaiden kasvihuonekaasujen poistumista ilmakehästä ja täten myös hidastavat ilmaston lämpenemistä.  

Plantaasit

Maitomaista mahlaa valutetaan plantaasilla kasvavasta luonnon kumipuusta. Kuvat Britannica.com                                

Biohajoavat ilmapallot ovat valmistettu luonnon kumipuusta valutetusta mahlasta. Kumipuita ei kaadeta luonnonkumilateksin tuottamiseksi, vaan mahla saadaan koputtamalla vanhoja puita ja valuttamalla ämpäriin. 

Kumipuita koputetaan noin kerran kahdessa päivässä, jolloin saadaan kupillinen lateksia, joka sisältää noin 50 grammaa kiinteää kumia joka kerta. Tavallinen taputusmenetelmä on uurtaa puuta veitsellä puolet rungon ympärysmittasta, tehdä vino kaato alas vasemmalta oikealle 30° kulmassa alkaen korkeimmasta pisteestä, joka sopii tappiin. Jokainen seuraava leikkaus tehdään välittömästi edeltäjänsä alapuolelle.  Tuotanto aloitetaan vasta, kun puu on 5 tai 6 vuotta vanha. Hyvällä hoidolla puun käyttöikä voi venyä jopa yli 20 vuoteen.

Puita koputellaan kerran kahdessa päivässä

Kumipuiden jalostukseen erikoistunut plantaasi

Luonnonkumin viljelyn ja lateksituotteiden kulutuksen ansiosta kumipuuviljelmien istuttaminen ja ylläpito auttaa ehkäisemään trooppisten sademetsien häviämistä. Yhden puun elinikä voi kestää jopa 30 vuotta, mikä työllistää monia maataloustyöntekijöitä joillakin maailman köyhimmillä alueilla.

Juhlat tulossa? Meiltä löydät yli 40 eri sävyistä vaihtoehtoa. Katso koko valikoima tästä.